Godišnjica Nikole Čupića

ДВЕ ГОДИНЕ У СЛУЖБИ УЧИТЕЉСКОЈ 61

Кнез Александар бејаше послао у Тополу жикописца Уроша Кнежевића, да наслика неколике старије људе из доба Карађорђева. Тада је, по Кнежевој заповести, Урош насликао и Миленију, ПопСтеванову попадију у оделу какво је носила.

Слика се та данас налази у Народном Музеју, у Београду.

Аленса Потовић. Трећи свештеник тополски, намесников капелан, бејаше Алекса Поповић, родом из села Шума, у Лепеници. Имао је леп глас, и врло је радо певао у цркви.

Са свима тим свештеницима, ја сам живео лепо. На хвалу њихову, могу рећи да су сва тројица према мени севакад били љубазни, и готови на сваку ПРИЈА ТеЕо5 услугу.

Кмет Мане: Оне године, у Тополи бејаше кмет неки Милосав, брат од стрица Ранку Матејићу, окружном начелнику у Крагујевцу.

Милосав је био један ординарни сељак, а кметство му је дато само зато што је био својта окружном начелнику.

Не имајући подобности управљати селом, Малосав је грешио готово у сваком потежем послу, а рад је био, сиромах, да у свачем има право ; сељаци пак, који тромо слушају и умна, смишљена, беспрекорна, кмета, на Милосава су се тужили врлом ного.

Најпосле, те сељачке тужбе допру чак и до попечитеља унутрашњих дела, Илије Гарашанина,

1851 у Јагодиви, и сарањен је код Јагодинске цркве. Зато што се држао више као војник, него као духовник, прозван је био за живота Јакуд-4:а'...