Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 91

својега двора иза завеса, и рекао је: да тако што никада видео није.

да Дренопоље писац бележи да је најбоља и најзнатнија варош међу Острогоном и Цариградом. Грађевине су јој боље него игдеу Турској, а ваздух је благ и умерен као што није нигде у Романији. Августа 6-ога посланик се свечаним начином видео са великим везиром, коме је уз скупоцене поклоне предао и царево писмо (адресовано У етепцо еб тагшћео упо Асћтеб Вазза зегешазни! Тигеагшиа Тпрегафота 5оргето Уежило зтееге пођз ФЏеско). Велики везир је њему поклонио кафтан постављен зибелинима, (сибирском куном) који вреди хиљаду талира, као и коња с оправом на којем је посланик "ушао у Дринопоље. Друговима и свити посланиковој раздато је тада сто кафтана.

За тим је дошла аудијенција код султана, која је потанко описана. Ја сам већ имао прилике да у Годишњици Николе Чупића ХЈУ, стр. 42. и д. изведем опис пријема посланства војводе Миланскога код султана Мурата. Извешћу и пријем овога аустријског посланика, да би се могао споредити церемонијал, у главноме једнак, али ипак различит.

„Августа 11-ога 1664. имао је бити примљен „од султана гроф Леслеј. Тога дана пред стан посла„Ников, одмах чим је свануло, дође сто чауша и „двеста јаничара, да причекају посланика и да га, „кад готов буде, пропрате у двор. Велики Везир „је коње био послао. Кад је посланик у дворишту „ејахао, уведен је у Диван, дворану у којој везири „три пут преко недеље суде. Ту је посланика до„чекао велики везир са још шест паша који управо „господаре Азијом и Европом, и понудио га да „седне у столицу богато намештену. Па да би. што