Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 109

Сугибин ' — Нова варош (Јени-варош) — Кратово — Бело Брдо — Добрун — Вишеград — Азакова (неко место међу Вишеградом и Сарајевом, као што изгледа негде на Гласинцу). Издавалац мисли да ће то бити Бандин Оџак, село на Гласиначком пољу. За Сарајево говори од прилике као и за Београд: да је велика варош средње мере; да града око вароши нема; да је град мален и засебан накрај вароши, али да је тврд и зидовима и кулама и да у њему има много топова.

У. Обележен је и нарочит пут од Сарајева до Београда, при коме имамо такође једну исправку да ставимо на издање рускога издаваоца. Пут београдски иде преко Сребрнице, и ноћишта су му од Сарајева до Дрине: Мокра, Мачкавина (Мачковац), Почепје (Поджепје), Равна (Подравна), Сребрница. Бележи да од Сребрнице до Дрине има по дана, да је Дрина граница међу облашћу босна-сарајском и београд-дунавском. Од Дрине до Београда бележи ноћишта: Брила, Сарина пли Јени-сан (Царина), село Ваљево. Не може се наћи које је место мислио под Брила. По Сребрници (претходном) а по Царини (потоњем ноћишту) судећи, то би се место могло тражити на Љубовији, али онде данас, колико знам, нема имена које би на Брила личило. П. Смрку мисли да је Брила покварено од Дрина, али томе, рекао бих, смета сам текст, који гласи: а у тон рфки Дрину стоптђ наслђгЂ, а зоветса такљђ онљ именемђ своимђ топ наслћтђ Брила (стр. 41).

Очевидно је писац тим путем собом прошао, јер после преласка Дрине забележио је ову занимљиву белешку о путу од Ваљева до Београда. Прво је што бележи после Ваљева још једно ноћиште до