Godišnjica Nikole Čupića

108 пПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ

„много. Арбанаска насеља с једне стране се при„мичу близу до тога места Скопља; али с три „стране около Скопља села су насељена Бугарима „(стр. 88)“.

Обележен је пут из Софије у Солун на Кратово, Штип, Струмницу, Дојран, а пут од Солуна до Сарајева обележен је такође са свима ноћиштима, преко Скопља. Та линија иде на Аврет-Хисар, Текејли (треба Ђевђели),“) Демир-Калпи, Тиквеш, Ћуприли (Велес), Каплан — Скопље. Од Скопља се ноћишта ређају даље овим редом: Качаник, Липљан, Вучитрн, Бањска, Нови Пазар, Рогаце, Бело Брдо, Јени-варош (Нова Варош), Кратово, Сугибин, Добрун, Вишеград, Азакова. После Новог Пазара места су испреметана, по свој прилици зато шго их је писац после по памћењу записивао, а објашњења пздаваочева у Речнику не разјашњују ствари. У путопису ноћишта од Новог Пазара следују овако: Нови Пазар, Рогаце, Бело Брдо, Јени-варош, Ератово, Сугибин, Вишеград. У ствари Рогаце долази после Вишеграда, јер је то Рогатица а не Рогозно, како г. П. Снрку у Речнику објашњава. У томе правцу путовања Рогозно је пре Новог Пазара, а ни извртање не би се до те мере дало разумети. Сугибин не зна се шта је, ако није какво место у околини Сенице, али и то место треба тражити свакојако пре а не после Новог Пазара, зато што су станице од Нове Вароши до Вишеграда одвише честе према осталима. По томе би ноћишта имала следовати од прилике овим редом: Нови Пазар —

ђ П. Снрку у своме коментару мисли на Текели, прву поштанску станицу, западно од Солуна. Међу тим ово ноћиште долази међу Аврет-Хисаром и Демир-капијом, и не може бити никоје друго него Ђевђелија.