Godišnjica Nikole Čupića

132 ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ

———

зато што га сувише често напаствују Турци игусари; Турци зато што је на путу, а гусари зато што је само по сата од мора. Сад у њему бораве само један или два калуђера, а остали су се склонили даље у планину код једне испоснице.

На стр. 552 помиње писад још један манастир — Пендели. У њему је живело више од сто калуђера и уз њих још сто тридесет лица, с добрим доходцима. Они су под заштитом султанке мајке, и за ту заштиту они дају шест хиљада Фуната меда Новој Џамији коју је та султанка сазидала у Цариграду, а још толико, ако се потражи, али под утврђену цену, по пет гроша центу. У њих је, тога ради, ретко кад мање од пет хиљада ројева; осим тога имају доста орнице, мноштво оваца и друге стоке, велике винограде и маслињаке; свега, дакле, у изобиљу. Старци су у том манастиру све собе међу собом поделили, а млађи су им распоређени на службу. У томе су манастиру путници видели и добру књижницу, али бележе да се њоме нико не служи.

УШ.

Из ових бележака о манастирима прећи ћемо на белешке о Атини, где има не мало занимљивих цртица о варошкоме животу тога времена, на Балканскоме Полуострву.

Онога времена било је у Атини осам до десет хиљада становника, и од тога броја три четвртине је припадало хришћанима а остало Турцима; јеврејл се нису могли населити, ма да су то покушавали. Писац хвали бистрину, умешност, здравље и општу окретност Атињана нарочито у пословима трговачким, па и у самим пословима политичким, колико