Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О ВАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 163 сваке с једним од три ката спољних ходника. Не мање је вредно да путници виде чаршију, тврду грађевину од камена, у којој су трговачки дућани ради заштите од ватре.

Главни султанови чиновници у Дренопољу јесу: бостанџи-бата и јањичар-ага. У осталом познато је да је ова варош у прекрасном положају и да је подесна за велику трговину.

Новембра +-ога требало је посланству 9 сати да стигне из Хапсе у Баба-Ескиси, пи ако даљина није већа од 6 сати, толико је пут био тежак због брегова и блата. ·

Исто је тако требало учинити и 9д-ог, да се дође у Бургас. Налазе се истина трагови некога насипа, али по њему кола ићи не могу, јер их могу извући само волови кад се где заглаве. У Бургас се улази преко лепога каменитог моста. Посланик је у том месту био смештен у стану маленом али чистом.

Тога истог дана Његова Преузвишеност је послала, г. Форнети кримском Герају, који се налази у Бунар-баши, на 5 сати даљине, да му изјави поздраве и честитања што је враћен на достојанство хана татарског и да му однесе поклоне. Хан се тој пристојности уљудно одазвао.

Новембра 6-ог није се могло путовати, и ако је г. посланик рад био, због тога што на месту није било судије с којим је изасланик турски имао да уреди послове о издржању посланства.

Новембра “-ог посланство се крене на пут и стигне на конак у Каристиран, сеоце пусто, голо наго, у коме путници могу наћи само крова.

Новембра 5-ог није било боље посланику ни "у Чорлу, и ако се то место зове варош. Под њим МЕ