Godišnjica Nikole Čupića

[62 пуУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ трашњих покрета што би их религиозна странка могла изазвати.

У вече је Његова Преузвишеност имала на ново грозницу. Преко ноћ је та грозница још јачом постала.

Окгобра 28. и 29-ог остало је посланство у Дренопољу, што посланику није било могућно путовати. Тако исто и 80-ог, али је у току дана. Његовој Преузвишености одлакнуло, а у вече је тога дана грозница једва осетна била. Октобра 81-ог све се свршило. Новембра 1-ог повратио се сан, и здравље је дошло са свим на меру; само што се посланик осећао ослабљен.

Новембра 2-ог посланик одлучи да се еутрадан крене даље на пут, и е тога се издаду потребне наредбе.

Новембра 3-ег посланик се крене из Дренопоља, не обзирући се много на слабо здравље у ком се још налазио. С њим пођоше и његови сународници до ноћишта у Хапси, ма да је време било рђаво и киша је падала. Ни оно мало знаменитоста што их има Дренопоље није могао видети.

Истиче се нарочито као знаменитост првога, реда двор султанов и дивна џамија султана Селима. Њен свод је најсмелије грађевинско дело што је извршено у Турској. У ту џамију долази светлост на 999 прозора; четири минарета или кулице имају изглед четири величанствена стуба са жлебовима, који су за познаваоца права наслада за око. Свако то минаре широко је изнутра на 6 стопа, и у том простору свако има троје различите степенице од 243 ступња, и по њима се могу пети тројица један другога не видећи. Те троје степенице у вези су