Godišnjica Nikole Čupića

писмо КНЕЗА НИКОЛЕ ВАСОЈЕВИЋА СИНУ АЛТОМАНУ

рај

Покојни Милорад Медаковић дао је још у педе- сетим годинама ово писмо у препису, да се штампа у Седмици. Због неких узрока, који су у своје време имали свога разлога, ово није учињено. Смрт Медаковићева сети ме на тај препис и како су престали разлози, који су били против пуштања у јавност тога писма, то га сада овим путем износим на светлост.

У „Историческо-критическом описанију битке косовопољске од г. 1389. јунија 15. сачињеном од Ђорђа Малетића, а изданом заједно с картом Косовог-Поља 'Борђем Мушицким мед. доктором и каваљером“ ') има животопис кнеза Николе Васојевића, који је написао др. Мушицки. Према том животопису родио се кнез Никола 1797. године у Васојевићима у селу Лопатама. Отац његов, кнез Михаило, погинуо је 1802. године у боју с Турцима. Никола се прво спасао у Куче, за тим у Аветрију, а одатле је отишао у Русију, где је свршио инжењерску војничку школу. Пошто је 12 година служио у Русији и капетаном постао, иступи из руске службе и дође у Србију 1830. године; али

_ 5) У Новом Саду, печатано писменима Ј. Каулициј. 1847. На 8. Стр. ХХГ, 1 лд.и57 стр. уз 28 стр. пренумеранатских имена.