Godišnjica Nikole Čupića

ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У БОЦИ КОТОРСКОЈ 195

Од ових области једино Босна не бијаше у власти Михаиловој. Што се пак и она подреди Барској архијепископији, јасно доказује, да су Михаило и Папа добро знали опсег насељења сртшског.

Године 1077. папа Гргур УП. подијели Михаилу наслов краља, и пошаље му стијег и плашт. Михаилов насљедник, краљ Љодин (1081—1101), изведе очину мисао подложивши својој власти Босну, «ејединивши тако по други пут сву Српску Земљу.

Тада већ, у ХЛ. вијеку, бијаше поред латинскога свећенства и манастира, у српским приморским областима и свећеника и манастира свавенеких грчкога обреда, што је свакако постало утицајем славенских апостола и византијске државнс власти.

Како пак диоба“ Источне и Западне цркве у Зети још не бијаше спроведена, то би архијепискоц Барски поглавица свој хришћанској цркви у српском Поморју ; доку Загорју православна епископија Рашка потпадаше под јурисдикцију Охридске архијепископије.

Драгомировићи дакле уредише католичку цркву српску, а Неманићи ће послије да оснују само«сталну православну цркву српску.

Ш. (1219—1366)

Послије смрти краља Бодина поремети се поново јединство народно, е Босна и Рашка отпадоше од приморске Србије. Тек Стефан Немања (1169—1196) основа трајну државу српску, протјеравши године 1170. краља Радослава, поељедњега,

142