Godišnjica Nikole Čupića

ПРИПРЕМА ЗА ДРЖАВНУ СЛУЖБУ ||

„За ову пропаганду знао је и Председник Државног Савета, Тенка, јер се на ту радњу, преко тодине, трошило из државне касе 2—6000 талира, а у оно време све државне издатке одобравао је Савет ; издатке политичке пак само Председник Савета !

„Црногорски владика, Петар П, обавештен је био о овом плану; послана му је хиљада дуката, и обречено прво место међу црквеним великодостојницима, по ослобођењу. Он је нато пристао, и обрекао помагати да се план изврши.

»„ У јануару 1820, док сам био секретар суда у Лозници, пише даље Милинковић: — постављен сам за Агента над нахијама: зворничком, бијељинском, тузланском, маглајском, бирачком и градачком, између река: Дрине, Саве, Спрече, и Босне.

„Уживајући особито поверење мога Лоловође Томе Ковачевића, добио сам тако многе нахије, и још су ми мало ошкринута врата, да сам из Устава знао: Ко је Поглавар, ко ли му Помоћник, п каква је цељ ове пропаганде; али при свем поверењу, само сам знао да јужно од мене, у нахији сребрничкој пи вишеградској, граничи други агенат, Петар Мариновић, који је, у то време био учитељу Ужицу, а који су Агенти били западно и југозападно до Врбаса, и преко Врбаса; до Уне и преко Уне, онамо ка Травнику, Сарајеву и к Мостару, нисам никад дознао.

·" „Цропаганди је била цељ да се народ под Турском обавести да су Ришћани п Кршћанц браћа, да имају једног душмана — Турчина; да треба да прегне свом снагом да се ослободи, и да му се "улије храброст, јер има једна спла која ће му прискочити у помоћ... .“