Godišnjica Nikole Čupića

та 13 СВОЈИХ УСПОМЕНА

„За Мгенте су узимани људи не гледајући на веру. За то је било доста католика, људи способних и усталаца, врло оданих овом послу.

„И агенти су тако по нахијама бирали сигурне људе, било попове, било Фратре, било трговце, било сељаке за Начелнике.

„да Арнауте гледало се да Биб-Дода од своје стране потпомаже пропаганду. Њему је Ковачевић обећао више него што је имао под Турцима.

„Агенти су били дужни дознавати и јављати, својим путем, колико у ком селу има кућа, колико народа — мушкиња и женскиња; колико је оружја: шешана, ножева великих, и пиштоља; колико сепособних за војску, а колико стараца и дечака; колико где има хране; па још и колико у ком селу има извора или бунара; колико кланаца, а колико долина и шума било за заседу, било за збегове. Нарочити епискови опет су били: колико у ком селу има поузданих, верних људи, с којимасе о народном послу може без страха говорити, а колико је оних од којих се треба чувати као од живе ватре !

„Како је источна половина ове пропаганде напредовала, не умем казати; а за западну могу рећи да су „Агенти, после неког времена, имали нужду народ притискивати да мирује, јер је све било одушевљено за устанак! -

„али у Србији је тек онда заведена Тополивница, а од Народне Војске није било ни помена. дато се морало радити споро. У том и Порта као

да је нешто опазила, те Омер-Паша дође у Босну, да утиша буну Алије Кедића и Ибрајим- -Ефендије Капића, а у самој ствари да уведе централизадију п у ту област.