Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАС ПИТАВАЊЕ 265

Гимнастика је у Немачкој брзо захватила дубока корена. Ту је њена отаџбина; ту се она распрострла више него ма у којој другој европској земљи; ту се тежило, да она постане и народном у оној мери, у којој су то биле гимнастичке игре "у старој Грчкој.

Као обавезна настава, гимнастика је уведена у све школе, основне, средње и више; уведена је и у девојачке, стручне и приватне школе, у варошке, као и у сеоске. Она у војсци чпни један део војничкога образовања. Нема вароши ни варошица, па ни већих села, у којима не би постојала гимнастичка друштва (Тагпуегете). А гимнастичке светковине (Татптезје) може се рећи да су одомаћене у Немачкој; свечане, сјајне и величанствене, оне су постале у великој мери народне светковине; оне зближују и доводе у везу и блиско познанство Немце из свију крајева простране им отаџбине, чиме подржавају и појачавају осећаје племенскога сродства и патриотизма.

Немачки Титпегзсћајћ састављају сви турнферајни у Немачкој царевини, Аустрији и колонијама, под једном, главном управом, а основан је 1860. год. По најновијим подацима има данас у Немачкој преко 2540 турнферајна (од којих је у самом Берлину 85), са близу 600.000 чланова — гимнастичара.

Развој гимнастике у Немачкој није остао без утицаја пи на друге земље. Немачка се гимнастика, брзо распрострла у Швајцарској, Белгији, ХоланДији, Данској; примљена је у Италији и Француској; а утицала је донекле п на физичко васпитавање у Енглеској и Америци.

ж