Godišnjica Nikole Čupića

“9 с со

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

Шведска гимнастика · вешто је мало млађега постанка него немачка.

Први завод за гимнастику у Штокхолму основан је 1813. год. Оснивач му је Р. Н. Гатд, који је пре тога био учитељ борења Лундскога универзитета. Линг је био лирски песник, а изучавао је анатомију и физиологију пре него се одао гимнастици, те је на тај начин био довољно спреман за реформу у гимнастици. Жарка љубав отаџбинска и одушевљавање врлинама старе Атине и Рима, утицаху нањ да се посвети гимнастици, с тежњом: да створи образац за физичко васпитавање Швеђана, да северну омладину васпита у духу јелинистичком, да је очеличи у издржљивости и да је учини способном за одбрану земље.

И код Линга, као и код Јана, био је, дакле, исти подстицај: велика љубав према Отаџбини и жеља да се њој помогне !

Линг је по својим сопственим назорима, основаним на анатомско - Физиолошким испитивањима, створио нов систем телеснога вежбања, који је у основи различан од немачкога, и који је назван „шведском гимнастиком“. Држава је одмах прихватила његове тежње и установила гимнастички централни институт зарад спреме наставника за школу и војску (1814.). Заузев тако поуздано земљиште у отаџбини, Лингов је систем задобијао присталице и ван отаџбине, нарочито међу лекарима, хигијеничарима и физиолозима.

Шведска и немачка гимнастика, као два вештачка система за Физичко васпитавање, која се битно разликују од слободне грчке гимнастике и њених игара, развијале су се упоредо, негде у борби једна