Godišnjica Nikole Čupića

[4 из СВОЈИХ УСПОМЕНА

четири његове стране. Исписавта целу прву страну, он тек тада одвоји табак од свешчице и, на велико своје изненађење, виде да му је сва четврта страна пскрмачена! Морао је узети други, и писати текар све од почетка !!...

Од онога јутра у Ваљевском Суду, до данас, ја сам псписао величак број табака, пи могао бих се клети, да ни један нисам почео писати пре докле га нисам најпре све онако прегледао, и уредио како ме је Милинковић онда поучио.

После три дана, Милинковић мени даде судски Регистар, да у њега уводим судске акте. Не само да ја нисам био вешт у томе послу; него ми сњ, у први мах чињаше, да тако заплетена рада ја нећу никад ни моћи сватити. Особито ме препаде судија Васић, који у свој говор мешаше и неке необичне речи.

— Шта ви то чините, секретару! Како ће јучерањи практиканат водити Регистратуру # Та то је кључ свој артиви 2!

Мени је и реч Регистар била тешка, а кад чух чак и Регистратуру, сав претрнух....

— Научиће се, научиће се, говораше Милинковић, 6 неком тврдом вером. И нешто ми показа сам, а нешто упути Јеврема Васића, који је у свим канцелариским пословима био вешт, да ми покаже, што ја не бих знао.

Мени, као новом Регистратору, дође прво да уведем у Регистар некакав Пиркулар Попечитељства ПШравосудија. Онда су се тако звали Расписи, а било их је врло много, пи често су они расправљали врло многа и врло важна тштања, пошто још није било пасаних закона за многе радове у Суду. Ија, као невешт регистратор, заведем само реч Пир-