Godišnjica Nikole Čupića

9296 ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

удисањем кисеоника; а сутра-дан: нова снага, осећање свежине у моћи и способности за савлађивање штетних утицаја школског и модерног живота“.

>

Кроз целу културну Европу подухнуо је у последње доба благ и пријатан дах, који живо потискује пред собом вештачку гимнастику, да је замени природним и слободним кретањима, да изнесе на углед старо, класично васпитавање Грка и Римљана, да оживи забавне и пријатне игре гимнастичке, дечје и народне, у слободном и свежем ваздуху, под јасним зрацима сунчаним. Физиолози су довршили свој посао испитивања и оцене старога система, па постакли овај нови дах, да што поузданије и брже осваја земљиште у важном питању телеснога и здравственога васпитавања. Свуда се размишља само о средствима и начинима за његово остваривање; на све стране одређују се комисије за извођење програма и упута, стварају се играчка друштва и спортовски клубови, подижу се и уређују пространа места и игралишта за школску децу, младиће, женскиње, па и зреле људе разнога доба и позива. Државе, ошштине, приватна удружења, државници и политичари, Физиолози и лекари, наставници и свештеници.... све се то данас, у културним земљама европским, брине и утркује, и саветом и делом, да у том циљу укаже своју помоћ, да што више допринесе унапређењу физичкога, васпитавања омладине.

Игре! Игре! — то је лозинка, која се чује и распростире на све стране, која придобија и овлађује, која тежи да продре у све друштвене слојеве, да постане општом, народном.