Godišnjica Nikole Čupića

300 ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

У Франшуској је од 1871. после рата с Немачком, јако унапређена војена гимнастика.

Одушевљено спремање за нову борбу, за „реванш“, утицало је да се војена гимнастика развије до највишега ступња. Она је пренесена и на омладину. Учитељи гимнастике скоро су сви из војне школе, и телесно је васпитавање у Француској искључиво у рукама бивших солдата и лица без већега образовања.

Али је последњих година настао жив покрет у корист гимнастичких рефорама. На челу тога по: крета стоје Жил Симон п Бертело. Имена ова два знаменита човека сведоче, како је велика пажња поклоњена физичком васпитању. Може се рећи, да Физиолози и лекари нигде ревносније не проучавају питање о реформи, као у Француској. Општина Париска основала је нарочиту школу са задатком: „да би се физиологија могла бавити највишим циљем својим: шиљем физичкога усавршавања човечјег“; а на управи њеној стоје знаменити Ффизиолози: ЉМатеу и Рететј.

Матеу, као министар просвете 1887., образовао је нарочиту комисију стручних људи за ревизију програма гимнастичке наставе. Двојица њених чланова, Петепу п Гадтатје путовали су у Шведску и Белгију, зарад бољега упознавања и проучавања. питања о гимнастичкој реформи. Њихови су из вештаји драгоцени за све оне, који се баве питањем о физичкоме васпитању.) Они су и иначе, својим радовима и списима о Физиологији телеснога кретања и Физичкога васпитавања омладине, стекли чувено име и ван своје отаџбине.

') Тгауаих де Ја Сопшелоп де бушпаз пе. Рата, 1889.