Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

301

Ма да покретом за реформе у гимнастици у Француској руководе људи великог научног значаја, ипак је његово распростирање спорије него у Немачкој. Узрок је у јаком војничкоме правцу, у коме је гимнастика у њој заступљена, као и у великом патриотизму Француском, који у таквом њеноме правцу находи поузданости за остварење народних тежња.

Па ипак, гимнастичке и дечје игре освајају све веће земљиште. Немамо при руци статистичке податке о школама и друштвима за игре у Францу ској, из којих би се тачније могло видети напредовање њихово; али се може у опште рећи, да је напредак знатан.)

У Италији, у класичној земљи игара, живо се тежи и ради, да се игре уздигну на ону висину, на којој негда беху.

Од 1874. опажа се у том погледу јачи покрет. На У. конгресу талијанскога савеза гимнастичара, расправљано је питање: „О пграма, које унапређују телесну снагу и хитрину, а које би карактеру и духу талијанскога народа најбоље доликовале; као и о најбољем начину и подстицају, којим би се ове игре могле завести у свима школама краљевине“.

У најновије доба, 4. Љ/оззо, чувени професор физиологије на Туринском универзитету, “) показујући

1) Поменућемо још, да је први предлог о интернационалном ускренућу Олимпијских игара потекао из Француске, и да је претресан на скупу „Савеза Француских удружења за спортове“ 1894. Њихов је поклич нашао одзива: Обновљене Олимпијске игре у модерном облику, држане су први пут у Грчкој прошле године, о чему је већ било помена.

2) Његова испитивања. оцене и мишљења и послужила су као основа овоме спису.