Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ 305

Неговање игара у Енглеској није црта само новијега доба; Енглези су волели игре јоши у старија времена. Играма лоптом нарочито се занимала школска омладина; а оне су врло еличне старим талијанским играма, што показује њихово порекло.)

Развијање енглеских игара у већој мери отпочело је пре тридесет година. Неколика места и старе школе, у којима су дотле неговане, беху полазна тачка за упознавање старих игара, које су биле нарочито распрострањене у Скотској.

Јачи подстицај за игре изазван је у великим варошима. Зла, која модерни живот доноси у пренасељеним местима, осетила су се понајпре у Енглеској. Слободна и пространија земљишта у њима постајала су све ређа, а слободан ваздух све скупљи. Кеђ за чистим и свежим ваздухом изгонила је омладину и раднички свет из масе зграда, из ваздуха окуженог Фабричким димом и разним испарењима; изгонила их је ван вароши, у поља, на игре у слободи.

Данас у Енглеској хита на игре и мало и велико. Најомиљеније су и најраспрострањеније игре лоптом, које су у потпуном смислу постале енглеске народне игре. |

_ Од њих су нарочито познате ове четири: Сугскећ,“) Коофа (Еиззђаћ), Гашт Тептв пи (тој. Код

ђ) Мосо изреком вели: „Телесне игре, какве и данас находимо на универзитетима, имају своје порекло у Италији. У оно време, кад је Натсеу, чувени проналазач циркулације крви, изучавао медицину у Падови (1598—1602), игре су на талдијан. универзитетима биле у јеку на много година пре тога.... У Италији су се у 16. веку и владари и знатни људи. као и народ, вежбали и забављали играма на јавним местима, као што је данас случају КБиглеској“.. ан

>) Ову игру треба разликовати од игре Стофивћ, која је позната и у нашим београдским круговима, а коју најрадије играју женскиње.

ГОДИШЊИЦА ХУП 4 20)