Godišnjica Nikole Čupića

306 ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

последњих двеју игара кретања су умеренија, те у њима радо суделују и старији људи и женскиње. Смекеј је најомиљенија игра омладини; она се понајвише игра у летње доба, док Коофаћ, као заморнија игра, с јесени. Ове су две игре нарочито познате са јавних утакмица у њима.) Зимње доба проводи се у гимнастичким вежбањима, у ТРН рвању, итд.

Погрешно се мисли, да се игре у Енглеској негују само у школама и вишим класама друштвеним. Не, у Енглеској игра цео народ. Пред вече, а нарочито суботом, јуре на игре стотине тисућа људи: и сиромах и богат, и државник и занатлија, и чиновник и радник, и варошанин и сељак... Нема вароши, па ни мањих места, која не би имала своја уређена и пространа игралишта. „Пођете ли лети по Енглеској, на ониским брежуљцима, по равној обали морској, у романтичним. долинама — свуда ћете видети на пространим зеленим пољема гомиле младића, девојака и људи у белом или пругастом Фланелу, и слушати ударце лопата и живе узвике заузетих играча“ (Пт. Коећ).

И родитељи и учитељи подстичу децу на игре од пајраније младости, полажући много на њих. Озбиљну им пажњу поклањају и држава и општине, и политичари и свештеници... У суделовању у играма не уздржавају се ни највећи државници. О Гледстону је познато да мишицом влада тако исто добро као и умом.

7) Не допушта нам ни простор ни план овога списа да изнесемо опис ових лепих и корисних игара, које су радо примљене

и ван Енглеске. Надамо се да ћемо то моћи другом приликом учинити.