Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

309

Није то, толико интересовање за игре и утакмице, само у ужој, европској Енглеској; оно је развијено по целој Великој Британији, распрострто по свима даљним колонијама овог највећег и најмногољуднијег царства светског. Телеграфске жице с разних и најудаљенијих места разносе вести о важнијим утакмицама и доносе поздраве и честиања пријатеља и сродника. Чувени утакмичари у играма (а нарочито у Спеке|-у и Еоођа-у), путују далеко преко мора, да у Аустралији, Качади, Источној Индији и другим удаљеним колонијама, огледају своју снагу и играчку способност с најбољим играчима тамошњим.

(Ово живо суделовање у играма, које уздижу телесну снагу, развитак и здравље; ова веза и интересовање и најудаљенијих крајева Британскога царства, — од великога је значаја за његову унпутрашњу узајамност, за његову снагу и моћ.

„Благодарећи свему томе, данас се ниједан народ не одликује таквом Физичком енагом и толиком продуктивношћу духовних моћи као енглески“, — вели Крижановски.

Јп согроге запо тепз запа, — овај принцип васпитавања старих класичких народа, најбоље је до данас умео да појми и примени енглески народ. —

Биће од интереса да се види, у коликој мери Енглези обраћају пажњу на игре по школама.

„Ни у' Оксфорду, ни у Кембриџу, нећете наћи ниједнога студента (универзитетскога ученика), који не би играо Стекећ или КооффаЏ, или сличну игру;

игре и борбе, а прошириван и дограђиван у разна времена. У време Веспазијаново било је у њему 250.000 места за гледаоце; а у 4. вењу по Хр. умножен је број седишта на 885.000!