Godišnjica Nikole Čupića

328 ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

А ми — ето, имамо народне саборе: унапредимо њих у том смислу, створимо од њих сршске „ Олимпијске“ светковине.

Износимо ову мисао на размишљање не само нашим гимнастичким друштвима, која би могла предњачити у остварењу њеном, него и свима пријатељима народнога напретка.

Да завршимо.

Физичко је васпитавање у нас на врло ниском ступњу; телесни развитак, снага и здравље у народу с даном у дан опадају све више.

Томе се злу мора стати на пут. Ми морамо свом снагом настати да погрешке наше немарности поправљамо; морамо што више средстава жртвовати на унапређење Физичкога развитка и неговање здравља у омладини и народу.

Од школе се мора прво отпочети. Ми смо то дужни према омладини њеној, јер немамо права да јој украћујемо оно, што сама природа тражи за њен развитак и напредак. Ако смо немарни према сопственоме здрављу и према сопственим способностима Физичким, не смемо бити немарни и према здрављу и способностима наше деце; напротив, наша је дужност да их учинимо напреднијом и снажнијом него ми што смо. Све школе, и варошке и сеоске — ту не може бити разлике — треба, уз припомоћ својих општина, својски да пригрле овај занемарени део васпитања. Школа је живи расадник свега доброга, племенитога и патриотскога. Деца, навикнута у школи на телесна вежбања и игре, неговаће их и у доцније доба своје, подстичући и друге на то.

~ Еље »љ