Godišnjica Nikole Čupića

ПРЕДЛОЗИ ЗА ДЕОБУ ТУРСКЕ 353 мали: колико животне снаге има у народу, који је у њихово време почео био да наново оживљује, и који је од времена на време задивљавао свет јунаштвом и пожртвовањима, за која само стара класична историја великих народа има примера. Поред све своје проницателности, Метерних и Таљеран нису могли да виде: колико снаге и колико самопоуздања има под мантијом једног „грчког попа“, какав је био Прота Матија Ненадовић, и под џамаданом једног источњака, какав је био један Милотп Обреновић. Да откуд би то могли увидети људи прошлих столећа, за које је Србије и осталих балканских земаља било са свим нестало с лица земље, и који су знали само за невернике, које је требало гонити из Европе, и за хришћане, које је требало усрећавати, испрежући их из туђег, и упрежући их у свој јарам.

Ови разни предлози за поделу Турског Царства с једне, и природно развијање балканских народа с друге стране, показују у самој својој супротности најбоље, како се живот народа не може трајно утегнути туђинеким направама, и епречити за навек у његовом развијању. И овде се јасно види, како је залишан посао, укалупљавати судбину целога једног народа у апстрактне калупе каквог теоретичара или у практичне рачуне каквог дипломате, кад он сам има у себи снаге и моћи да једним знаком живота све те калупе поразбија, и да све те рачуне пребрише.

Сви ови предлози о подели Турске још су један доказ више: с колико предрасуда су имали да се боре наши претци из почетка овог столећа, кад су подизали ово мало крова над Србиновом главом ! Данас смо ми већ знанији. Али су и наши душмани

ТОДИШЊИЦА ХУП 23