Godišnjica Nikole Čupića

356 ПРЕДЛОЗИ ЗА ДЕОБУ ТУРСКЕ

крепи и утврђује присталице Филипа У. Пошто је год. 1712 умро његов заштитник, он је отишао у Версаљ, да поднесе извештај Лују ХГУ о положају у Шпанији, а за тим се, у години за овом, вратио у ову земљу као дипломатски заступник (отправник послова) Парме.

Ако је ова дуга политичка, друштвена и географска стаза, узев нарочито у обзир прилике времена, брзо прејурена, прави значај вртарева сина, из Пјаченце настаје тек од овог тренутка. Тек на мадридском двору развио је кардинал Алберони сву снагу свога моћног и гипког духа.

У Фебруару 1714 умрла је шпанска краљица Габријела Савојска. Он је уложио сав свој труди сву своју вештину, и успео је да ожени Филипа У ћерком свога господара Војводе од Парме, што је морао бити огроман дипломатски успех, нарочито кад се узме огромна разлика, која је у ово време постојала између једног наследника Карла У и једног обичног италијанског војводе, каквих је у оно време било на десетине. Природно је, да је с новом краљицом био у најбољим однотшајима, и да је убрзо постао човек од највећег утицаја на шпанском краљевском двору, нарочито пошто му је пошло за руком, да с њега потисне књагињу Урсинеку. Већ као туђ дипломатски заступник он је имао огромног утицаја на велике послове Шпаније, и њему се с правом приписује у заслугу шиљање шпанске ескадре у помоћ Млецима против Турака, што му је (1717) донело п кардиналски шешир. Убрзо после овога он је ступио потпуно у службу Шпаније, поставши још исте године њеним првим министром и племићем, епископом малашким и архиепископом севиљским. Како је већ од дужег времена проучавао стање у

дао

“ 4 |, ж ~. “ % рака ДАДА и, 1...