Godišnjica Nikole Čupića

364: ПРЕДЛОЗИ ЗА ДЕОБУ ТУРСКЕ

вало; и један и други хтели су да се користе именом Алберонија, одмах после његове емрти, и то како у свом друштвеном и књижевном, тако иу материјалном интересу. Сам овај Факат је довољан доказ за то: шта је име овога доиста чудноватога човека значило још на пуних тридесет година пошто се с виднога места светске позорнице уклонио. Из тога, што се у овом тобож Алберонијевом Лолитичком давештању товори поред Шпаније, Француске, Холандије, Немачке итд. с доста познавања о северним државама, нарочито о Русији, могло би се закључити, да је то потпуно посао Де Гувестов, пошто је он, као што се види, ове земље познавао из личног проматрања.

У овоме Политичком Завештању нема уз то никаквог говора о наснови за опште уређење хришћанских држава, нити се у њему што говори о подели Турске.

Године 1736, дакле још за живота Кардинала Алберонија изишла је на немачком језику књижица

у Аламану. Његово дело је сам Волтер обележио за „рјив угал еђ р]из табтисћ од свих рапсодија које су у оно време називане Завештањима“. Год. 1755 прешао је у Инглеску где је продужио своју Назђолте роптцдив аи тесле. Овде је био у служби владе. После две године отишао је опет у Саксонску, одакле је, изгнан због напада на пруског краља, отишао у Холандију, а за тим у Белгију. Овде је (у Брислу 1759) постао уредником службених новина, али је и тај положај морао напустити и преко Француске отишао је у Немачку, где је неко време био старешина неке Француске позо-

ришне дружине на двору војводе виртембершког. Ускоро за тим.

затворен као одбегли калуђер, он се спасао бегством у Амстердам, где је био бачен у тамницу на захтев неког књижара из Хага. Кад се из ове спасао, кренуо се на један од северних дворова, и умро је напрасно у Алтони. Од њега имамо масу списа, готово невероватно за његово време, узев нарочито у обзир његов бурни живот. да ово његово дело вели Сабатије да „оп пе реп Је Нге вапз гепдге јизИсе а Ја рготопдеиг дев упез, а Ја Нпезве (ез ођзегуабопз ећ а Та јизбезве Чез гајзоппетеп5.

асоија + дал.