Godišnjica Nikole Čupića

ПРЕДЛОЗИ ЗА ДЕОБУ ТУРСКЕ 365 под насловом: Пез Ууеуђег тјеп Сагфтајв Ађегоп! Уогзвећјаг дав Тигкеће Кејећ ппбег дег Сћг15Штећеп Робепбабеп Вотаввјекећ хип репгеп ; Зат! дет Ат ипа Уевзе ипе даззеђе тасћ дет Оеђетилтаитд итег (бе ги оетћемет ећс еће. — Аз дет Њаћатшзећеп, пасћ дет Опгота!) мејећев ш етез уогпећтеп Миппзбега Напде 156, пђегзе 2. Седуиске гт Јаћте 17836.

Ова књижица броји тридесет ин пет листића, који ничим нису обележени, а уз то се нигде не види ни где је штампана. Што је још доста чудновато: она је врло ретка, јер је немају чак ни тако богате и уређене библиотеке, као што су дворске у Бечу и Минхену. Ја сам на њу наишао, за време летошњег бављења у Данској, у краљевској библиотеци у Кјебнхавну. Шријатно изненађен овим находом, ја сам се обратио своме уваженом пријатељу профееору Најсу (Нису), који се у то доба бавио у Лондону, с молбом, да потражи: има ли што слично овоме у тамошњој државној библиотеци ' На своје још пријатније изненађење добио сам од познатог белгијског научника убрзо обавештење, да се у Вгшвзсћ Мизешп-у налази на инглеском језику, 1736 године, на тридесет и шест листа, у Лондону штампана књижица под насловом: атфшпај Ађћегопјв Зећете

Кот гедисте ће Тигкааћ Епумте (о #ће ођед!епсе об Сита Нап Ргтсез апа (ог а раг поп о1 «ће Сопапезћв. Лодефћет тић а зећете ој а регрефна! фе јог езвађизјитд ће рибис Фапдцинту. Тталзјаћед Етот ап ашшћепцек сору об #ће Мађап тапизестр та Фће ћапдаз об #ће ргтее де Ја ТогеПа, «ће 51е1Пап атђаззадог аб #ће сош% ог Етгапсе.

Доиста није без интереса утврдити, да је ова књижица, као што се види, штампана у Немачкој