Godišnjica Nikole Čupića

ПРЕДЛОЗИ ЗА ДЕОБУ ТУРСКЕ

388

"и збуњени. Према томе би руска војска имала да наступа према Кримеским и Малим Татарима, и да заузме њихова важнија места, нарочито Азов, на Каспијском Мору(!). У примедби се за тим додаје, да је руска војска већ у овим крајевима, пошто је 31 маја 1736 — дакле исте године кад је овај нацрт објављен — потукла татарску војску од 100.000 људи. Ту се такође напомиње да су Руси у том тренутку држали Азов у опсади, и да се посведневно ишчекује његова предаја.

Пољска, данска и шведска војска имале би да се скупе на Висли, и да отночну нападање опсадом Козима, пограничне турске тврђаве према Подолији. Пошто је ово. место јако утврђено, то би се оно прилично дуго држало. Али пошто би неверници били нападнути у исто време ес Каспијског Мора, из Грчке и ес Дунава, били би у немогућности да у борбу изведу војску, која би била довољна да замени у пољу опседнуту тврђаву. Према томе се може с поузданошћу претпоставити, да би опеадници за месец дана ову освојили. Џо том би ова војска морала прећи Дњестар, да за тим освоји Молдавију, Татарску, Требизунт и остале градсве на северозападним обалама Црнога Мора. Овом војском заповедале би наизменце пољске, шведске и данске војводе.

Немачка војска имала би да се скупи код Београда, а га тим би имала да опседне Ниш (Х12а!). По том би имала да заузме тврђаве Видин и Никопољ и друге споредније на Дунаву. На овај начин би се неверницима пресекао пут и одузела могућ. ност, да Црним Морем снабдевају Цариград храном и другим потребама. Остале ситније тврђаве, које