Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА [03

Од клисуре Сућеске Лимом око ушћа Злоречице и Краштице мала су поља Злоречко и Краштичко око Андријевице а мало ниже и Ситна Лука испод села решњева.

Цета је долина све око Берана и Будимље. (во је поље највеће на Лиму и најљешше, оно се прострло ес обје стране Лима подједнако, и може се за око рачунати као најљешше у комском подгорју. Ово поље сачињавају мања поља: Виницко, Градинеко, Бучичко, Љужачко, Пешацко, Долачко а Беранеко с лијеве стране Лима и с десне Побјеник, Д. Ржаничко Поље, Д. Лушко Поље, Лисијево Поље и будимаљеско Поље Рудеш. :

Будимља и Шудикова на десној су страни Лима а Беране и Ђ. Стубови на лијевој су страни. Беране су на обали Лима а Б. Стубови од ових западно у крају поља под дабелом.

Од Пећких поља на десној су страни Дрима

Витомирица и Пећко поље до Бистрице, даље Бре-

»

жаник, ЏПаљевце, Загрм и Истинићко поље чине

равницу између двије Бистрице, Пећке и Дечан-

ске која је и међна пећкој нахији.

У ђаковачкој су нахиији поља на десној страни Дечанске Бистрице Река, којој припадају Дечани и Еречке. Шуме, Џискоте, Душкаја, Пожег и од Градца и Швањског Моста до Паштрика десном страном Дрима све равни.

Од равног Аса ОЂаковачког настају јака брда кршнога Аса п велике планине низ Дрим и пружају се до Дриваста. На томе простору десном страном Дрима не види се никаквог поља ни равнице, већ су туда све сама брда, планине, стрмени, планинске косе и провале, каквих је ријеткост гдје виђети,