Godišnjica Nikole Čupića

104 ВАСОЈЕВИЂИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Тај брдски и планински дио ђаковачке и скадарске нахије има простора око 20 часова, затворен је косама, и то је Малесија (Црна Гора). У тој Малесији не верма се ни данас ничије господство, и једини је владалац у томе крају „беса“. Закон Леке Дукађинца. |

Од Дриваста до Скадра и Бојане протеже се и даље дугачка коса као изданак планински десном обалом Дримца. Та коса није једнаке висине, окићена је виноградима, маслинама, шипковима и смоквама. Из те косе избило је неколико главица, као пониклих све засебно, и све редом к Бојани, и на последњој главици (Тепи) поменуте косе подигнут је град Скадар на Бојани. Поменута је коса подијелила и скадарско поље у двије долине, источну задриму, у којој су Бушати и Брдица, и на сјеверозападну, долину у којој је главни дио вароши Скадра.

Ова коса која је подијелила скадарско поље у двије долине подијелила је и саму варош, ну ову не на равне половине, јер је већи дио вароши отишао сјеверозападу око Кира и уз Бојану, а мањи дио ове остаје за градом на обали Дримца.

Скадарско горње поље нема свог особеног назива као што га има Задрима већ се ово дијели на неколико назива од којих су као главнији Киреза, Раш, Фуш-Тођа, (Поље Тођино), Врака, "Штоја Пустопој.

_ Ово се поље простире по дну Маранаја од Дриваста до Скадра и Бојане и од Кастрата и Хотских Гора до Хума и Скадарског Језера. |

У Зети шоље око Мораче и Цијевне дијели. се на Зетско Поље п на Ћемовско Поље, у ком је Подгорица, на Љешко Поље, Дукљу и Дољане.“)

#) На стр. 78. у вр. 17. треба читати Дољана.