Godišnjica Nikole Čupića

119

ВАСОЈЕВИЋИ. ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Пред четвртом, призиданом малом црквом св. Николе у трему с јужне стране гроб је св. Максима патријарха..

Пред вратима на улазу у препрати с јужне стране гроб је м. игумана новијег доба Исакије Дацића. Осталих старјешина манастирских и браства гробови су пред црквом са западне стране.

У препрати с лијеве стране.има још неких гробова, равних с патосом, ну биће да су и ови црквених старјешина.

Код ове је цркве гробље пећких Срба имућнијег стања, ну ту има и таквог гробља од самих глава без костура, у таквом једном гробу за олтаром с лијеве стране до зида ограде манастирске укопано је од једном 28 главе погинулих и посјечених Срба полимских на Шекулару.

Те посјечене главе, побожни људи откупили су од Арнаута и ту их сахранили 1878 године. Ето како и сада наша српска патријаршија прикупља своје вјерне чланове око себе, и како их и којим начином прима у своје духовно крило.

Из старог доба бијаху и у Б. Стубовима на Лиму два гроба, до 18962 године, један с десне стране у цркви до пјевнице, сигурно хтитора њиховог Првослава, а други е поља до зида црквеног са сјеверне стране, оба бијаху подигнути од мермера с натписом, ну кобне за њих 1862 г. пропали су када је _и мермерни патос те цркве повађен, однесен и у зидове беранске тврђаве употријебљен. _

Из новијег доба овдје је вриједно поменути гроб вође духовног цијелог полимља архимандрита Мојсеја, Зечевића, на бријегу са западне стране ман. Б.Стубова.

Гробова с натписом до 1862 год. бијаше и у Будимљи и без сумње имаће их још. Оваквих гро-

У