Godišnjica Nikole Čupića

118 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

ђен је дрворезом врло вјештачки, на њему су израђени сви догађаји његовог живота, као бој на Велбужљу, ослепљење, вид, смрт, пренос, сарана ит.д.

У препрати су с десне стране гробови Јеврема, Ђурђа Остуша и Нестора, посника дечанске пустиње; на лијевој су страни сјеверних врата, такође у препрати, костурница мермерна у којој се чувају кости браства М. Дечана, гдје се редовно чита девети час, ту се до костурнице, равни с патосом, виде и ова два гроба, по натпису Ваниша Алтомановића и Драгиње Витославе жене Брајка Јек Пала.

Ну види се да има још један гроб на десној страни сјеверних врата за пангалом, али чиј је не зна се.

На пољу иза олтара гробови су ман. браства међу којима је гроб архимандрита Х. Данила Џаштројевића, који се може назвати трећим хтитором дечанским, ту су гробови и два архимандрита новијег доба Х. Серафима Ристића и Х. Кирила Андрејевића. Овај последњи добавио је и подигао звона у Дечанима на своју одговорност. Ту за олтаром сахрањен је и Љубомир Петроновић из Београда.

У Патријаршији многи су гробови црквених великодостојника и поглавара, њих има седам са подигнутим гробницама. Од ових поређани су у саборној цркви с десне стране, први напријед св. Арсенија 1. За овим ев. Саве [1 , а за овим св. Јанићија П. патријарха.

Пред дверима је у ћивоту на лијевој страни св. Никодим Архијепископ.

У другој, призиданој цркви св. Димитрија гроб је св. Јеврема патријарха с лијеве стране. У тој је цреви на десној страни костурница. |

У трећој, призиданој цркви ев. Богородице гроб је гзрхијепископа. Данила на лијевој страни.