Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 123

У споменике новијег доба на Лиму треба уврстити и ова два шанца: Шијачки Шанац пред Плавом на Брезовачкој Главици и Шијачки Шанац на Превију, последње тачке првијех предстража српских Кара- Борђевих чета.

Дољње Краље и Ситна Лука, гдје су били лс"гори предњих одјељења српских за прикупљање полимљана. Из тога доба задржали су се пет барјака у полимљу од којих један донесен је у Србију.

Поље Рудеш на ком се била турска војска ушанчила 1862 год. коју су Васојевићи пи полимљани на Велику суботу разбили и у Бијелом Потоку више од преко двије хиљаде побили, када су и самог Селим-пашу Тетовца посјекли.

Овога пашу убио је и посјекао Стеван Ћорац из Дапсића, ата му ухватио Радоња Тмушић из Заграђа, а ствари му узео Деспот Анђић из Калудре.

Од знатних Срба тада су у овом боју погинули Радисав Дедовић с Полице, Иван Протовић из Присоје с Краштице пи Одо Вукићевић из Будимље. |

_Чаир ман. Ђурђевих Стубова, гдје су у битци исте године на СпПасов-дан погинули признати јунаци капетан Радуле Јоксимовић с Буча и перјаник Боле Милетић из Краља.

Вјешала у Сућесци на којима су Шабан-агићи вјешали полимљане. Последње жртве тога рода били су два брата Вукић и Павић Ракетићи са Сеоштице — Шекуларске — Марсенића Ријеке,

Стрелиште беранско, гдје су ПЏашићи за дуго стријељали полимљане, последња жртва њихова био је најчувенији јунак евога доба Милета Зоњић из Краља кога су Пашићи на вјеру дозвали и кад им