Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 127

Од племена која говоре арбанашки, ова су: један дио Шаљана'), Хоти и Кастрати“, Гашани, Барди и Шиптшави ; Крастенићи, Буњани и Бљутучи“ један дио Беришана“, Клименти, Малисори, Морини, Груди, Фанде, Мартури, Вукли, Пљанчори, Пуљти и Никчи.

Од Шаљана као огранци племенски рачунају се Хоти и Кастрати; Од Гашана Барди и Шип· шани, и од Крастенића Буњани и Бљутучи, зато се ова племена у приликама помажу као Фисови.

Крастенићи се рођакају с Васојевићима, и они држе да су од два брата: Васа пи Краса.

Такође Шаљани они на Дриму и они на Лиму држе се п данас за једно племе, и ако су вјером и језиком подијељени. Исто се тако држе за једно племе Берише с Вушовићима из Велике.

Остала племена Арбанашка и Фисови држе. се једног назива племенског.

Мухамеданску вјеру попримала су та племена у вријеме безаштитно које и сами они као и Срби на Лиму називљу „бесудно доба“, а пређе тога била су православна и нешто католичка, па тако с вјером изгубила су и свој народни језик, те им је зајед-. нички остао само племенски назив, и чували су га до сада добро.

А она племена српска, која су у то бесудно доба одржала се у својој вјери и задржала свој народни језик, то су; Врачани и Каменичани око

' Сви су Шаљани на Лиму православне вјере Срби и говоре српски. Е 2 У ове рачунају се Мамут-беговићи у Пећи.

3 Од овог су пдемена ђаковачки бегови.

4 Половину Срба села Велике овог су Фиса.

5 Ово је најтање племе на дољњем Дриму и сматра се као најстарије. Да ли то није остатак Пулата 2