Godišnjica Nikole Čupića

126 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

хришћанске вјере, и да би само постали житељи богатих долина, жртвовали су је као уздарје, а за тим у тешка времена топиле су се тим путем и многе српске породице, и тако их је вјера зближавала, а језик их претапао. И тако богате долине зетска, подримеска и полимска, велике планине са сваковреном гором, многобројни извори планински, језера, ријеке и богати пашњаци падоше у руке Арбанасима, нарочито у водопађи Дрима и дољње Зете.

У данашњем времену од Извора Пећкога Дрима десном обалом све до утока његова у Бојану под Скадром живе племенским животом православни Срби, поарнаућени Срби и Арнаути Мухамедове и католичке вјере. Такође многа племена живе истим животом око извора лимских и у полимљу до Б. Поља, на Тари око Цијевне до дољњег тока Мораче и око Кира до Бојане и Скадра.

То племенско насеље отишло је око Комова, Проклетија, Маранаја, Драгобије, Богићевице, Плијеша, Јавора, Мургаша, Цмиљевице, Мокре Горе, Штедима, Тројана, Леће, Габона, Бјеласице и око свију осталих планина по долинама и РУАН КОритима. Племена која на томе простору живе, ма да имају доста лијепих равница, на многим мјестима отишла су уским провалама планинским до под саме врхове њихове.

По језику она су подијељена у главноме на двије половине; једна половина говори српски а. друга Арбанашки. Половину арбанашку дијели вјера на Мухамеданце и Католике (фанде) а српског језика држе се сва племена православна и мухамеданци на Лиму, ну подримски и скадарски Срби говоре српски и арбанашки.