Godišnjica Nikole Čupića

130 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Шабан-агићи и ЏПашићи једна су кућа Булбега и Мемет-паше, они су једно племе с Реџепагићима из Плава, по старини су Скадрани а по племену „Гроомири“ из поља Тође (Фуш-Тође).

Од Шабанагића, ул-бега, у мушкој линији нема већ никога. Последњи члан ове куће био је чувени Али-паша Гусињски кога је у Пећи убпо његов жандар из Старе Ругове Мето-Баља, а.овог опет за освету убио је Ахмет-Нила, такође Руговац, за 80. кеса (6000 динара) мита, које су му новце као уцјену крви дале Али-пашина жена и сестра,

Али-пашина кћи јединица, удата је за Алилпашом Мамут-беговићем у Пећи.

Од Мемет-паше има једна упота људска, о коме се као племићу не води рачуна.

Реџепагића има 50. кућа, они суу Плаву, сви бегови, били су јако осиротели, али од како је погинуо Али-паша, отишао је на њих глас п оживјели су, јер су ови као рођаци његови присвојили и подијелили међу се све његове спахилуке, п сада живе . добро за то што су сада евих 30. села око Гусиња и Плава њихов спахилук, од кога у сваком роду узимљу четвртину, а добар дио земље и сами раде.

Ну зна се и то да су се са Лима одселиле многе породице у разна доба, као: Шереметова из полимља, Кујевића с Полице, Грујића из Шекулара и многе друге, а зна се и то како су Мухамеданску породицу — Српеку —— Шемовића из Будимље затрли Коровићи из Биора само зато да би постали агама Будимље и Виницке, и постали су.

У полимљу од Плава низ Лим сва су племена српска, па и опо мало мухамеданаца Рамусовића и Гарчевића у Д. Ржаници не зна другога језика сем српског. У Г. Ржаници и Пепићу има нешто