Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 131

мало Арбанаса — Пљанчора — и знаду говорити арбанашки, ну више се служе српским језиком. У Ругови говори се арбанашки.

У Џећи и пећкој нахији говори се српски и арбанашки, у самој вароши и турски.

У 'Баковачкој нахији свуда арбанашки, п у вароши, српеки и турски веома мало.

У Скадру у вароши арбанашки, турски и српски мало. У нахији по селима, у пољу говори се српски и арбанашки, а брдска племена Пуљти, Малесори, Кастрати, Никчи и Клименти еви арбанашки а Хоти и Груди арбанашки и српски.

У Зетском пољу и у Кучима српски.

У Гусињу и 20 села српски, а у пет села и арбанашки. У ових пет села донијели су арбанашки језик чобани и досељеници из Климената, од којих се и по другим селима почиње да шири.

На овом простору доста је велики број села жупних и планинских. Села по равницама већином су сва груписана, и има их великих и богатих, а села по брдским мјестима и провалама планинских ријека растурена су, и насеље им је ливадарско, кућа на окутњици.

Узрок овом оваком горштачком насељу ваљда, је сточарство и стари живот арбанашки, а оваком животу и само вријеме ишло је на руку и дошло му је на сусрет.

Брдског су насеља у Баковачкој нахији Кршни Ас око Паштрика, теснаца Дрима и сва Малесија, Баковачка око реке Валибоне, Буње и Кећ реке.

У Скадарској су нахији таког насеља Малесија, Пуљти, Хоти, Кастрати, Клименти, Шаља, Шипша, Никчи и Груди, у колико су по брдима.

дож