Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 133

Мула Нухов и Нур От па га тако ровашена пуштили и протерали без икакве одговорности за то.

Плав је од Гусиња на истоку далеко око 2—8 часа пута, он је на источној страни језера за бријегом између Рудопоља и Корита, на ђурицкој ријеци, Бобези, око извора „Диздараче“, броји око 800 домова мухамеданских и православних Срба, који се каом Гусињани служе српским језиком, има градић, 2 џамије, цркве нема.

5. Плаву у мирно доба сви Малесори остављају своје племенске барјаке на чување Реџепагићима, које, кад је потреба, Малесори отален, из куће Усеин-бегове примају и барјактарима предају.

У Плаву је на гласу кућа Реџепагића, ова броји око 50 домова, бегова. Ове куће био је глава Усеин-бег пуних 60 година. Скоро је умро у дубокој старости. Он је у својој околини био пријатељ Србима толико исто колико и мухамеданцима. Без питања и одобрења ове куће Али-паша није "могао ништа радити,

"У Плаву су чувене и ове куће мухамеданских Срба: кућа Медуњана, Шеовића, Луковића, Шаровића, Шабовића или Феровића, а од православних кућа Раденовића иу Гусињу кућа Ћурчића, ну у најновијем добу од ове двије остао је само глас.

Плав је под Гусињем.

Данашња гусињска нахија мала је, броји 2 варошице и свега 80 села и заселака.

Од. Гусиња до Плава, на десној страни Грнчара, Ључе и Језера и од Плава полимљем, до границе црногорске села су ова: 1. Лази, 2. Г. Вусање, 3. Д. Вусање, 4. Коленовиће, 2. Крушево, 6. а 7. Будевица, 85. Војно Село, 9. Ђурицка, Ријека, 10. Куњ или Хоти, 11. Богаиће, 12.