Godišnjica Nikole Čupića

150 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

да има преко 40 људи под оружјем. Ова је кућа због тога чувена по евој Малесији.

Приближно може се рећи да Ђаковачка нахија броји 360—400 села, од којих највећи број долази на Реку, па тек на Малесију, Душкају и на Ас.

Остатака црквених, с којих би се још могло. прибавити корисних прибјележака види се у Лоћану, Јунику, Прилепу, Бељегу, Керељану (Краљану) Скивјану, Рогови, Зунбу и т. д. Гробља се православних још виде у Јунику, Вокши, Ботуши, Скивјану, дунбу ит. д. А прича се и за неко сватовеко гробље на Лукавичком пољу. Но највећу пажњу обраћа на себе једна случајна ископина на првој раскрсници речких путова више села, Скивјана на улазу у Еречке Шуме, гдје се пронашло неко камење, гробница с натписом, једна чесма ит. д.

На Паштрику је Јаничарев гроб. Код овог гроба скупља се сабор о св. Илији из Баковачке, Призренске пи Скадарске нахије од све три вјере, онако као оно о св. Ђорђу код Језера у Зумбу што се скупља и увече се разилази. Овај се грор поштује као каква светиња.

У ратно доба ђаковачка нахија даје 6 барјака: речки, душкајски, ашки, малесијски мухамедански, малесијиски католички (Фандешки) и ђаковачки.

Барјактари су прваци народни и вође, од којих и сами бегови зависе у сваком питању. Управо они су сва моћ.

Ђаковица има 20 бегова, који свако питање решавају у договору с племенским барјактарима, а ти буг

1. Риза-беј Сајит-беговић, 2. Џеладин-беј СејфиПашић и његов брат Риза-беј, 3. Муртеза-беј Ма-