Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 151

мут-Пашић, 4. Дурмиш-беј Шабан-Пашић и његов брат Алил-беј, 5. Арслан-беј Курт-Пашић и његов брат Катлан-беј, 6. Ферзи-беј Абдула-Пашић, 7. Шериф беј ул беговић и његов брат Камил беј, 8. Јахја-беј Ибрахим-беговић — кула') и његов брат · Ћамил-беј, 9 Мустава-беј Али-беговић, 11. Усепнбеј Шаћир беговић-:ћуб, 12. Шевкет-беј Зија-беговић и његов брат Ћамил-беј, 13. Ћамил беј Ђул беговић п 14. Сулејман-беј Јањина из Јањине.

ПРЕДАЊЕ О ПОСТАНЊУ ЂАНОВИЦЕ

О овој вароши постоје три предања: прво предање каже да је Ђаковица добила свој назив од „Бака“, друго од „Јакова“ и треће од Арбанашке ријечи „Бак“, крв.

По првом предању била је у Баковици школа

"коју су краљеви издржавали, и да је она отуда добила свој назив Баковипа.

| У Адум џамији у Ђаковици, а ова је по своме постању најстарија, чувају се и сада неки казани велики, за које се прича да су били Бачки.

Друго предање каже како је на путу од Призрена · у Окадар преко Малесије начинио механу неки Јаков и да је по том Јакову остало име вароши „Јаковица“ — Ђаковица.

Треће је предање новијег доба, мухамеданско, оно каже: Пошто је био фет, Турци одведу у Једрене неко момче из Скадра, које је било угледно, то се момче допадне цару, потурчи га, да му име Мустава, и постави га за Харем-ћехају.

1 Од његовог доба почетак је подизању кула у Ђаковици и Ђаковачкој нахији, а сада и по другим нахијама; пре њега није их било ни једне.