Godišnjica Nikole Čupića

162 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Из Полимља на сјевер полазе три пута, два за Краљевину и један за Босну.

Од ових пут за Сјеницу и Јавор полази од Берана на Будимљу, Полицу, силази Љешници у Биор, излази на Крушчицу, од ове Коритима, Гиљевом и Џештером долази у Сјеницу, гдје прелази р. Вапу, р. Увац изнад Лонижа, р. Кладничку и тада прелази у Србију на Јавору. ;

Други је пут за Краљевину Србију, Беране, Рожаја, Сопоћани, Рашком на Пазар испод Б. Стубова, прелази р. Сопоћанску, на којој су: „Цареви Дворови“, пролази поред Петрове цркве и на Борју прелази у Србију за Рашку.

Трећи је пут Лимом, Беране, Б. Поље, Брдарево, . Таслиџа за Босну. |

Западни пут полази е Лима од Андријевице на село Краље, од овог прелази преко брда Црешњевика'). Сплази водопађи Тариној у Честогаз, одакле даље иде р. Дрцком низ Баре до Матешева на. Тари, гдје се спаја са путем од Колашина и окреће уз Тару до Суог Поља, отален верушким грлима и верушким пољем прелази Рашково Гувно Л. Ријеци водопађи Морачиној.

Пошто пређе Рашково Гувно силази на Лопате и Л. Ријеком иде до на Ножицу, одавде оставља ријеку на лијево, пење се селу Јаблану, а од овог брду Вјетернику и прелази га, силази на Џелев Бријег и низ Братоножиће на М. Ријеку и прелази је на старом мосту каменом, одакле иде кучком страном: Биочем, клисуром Мазаницом поред Мораче и излази у поље на ушћу Златичког потока п иде Подгорици.

! Црешњевик је високо брдо, под Четинарима и Буквама.