Godišnjica Nikole Čupića

166 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

до Везирова Моста, а кад и овај пређе на л. обалу Коритнику послије пола часа оставља Дрим десно и прелази прву Ћафу, улази у Скадарску Малесију, и иде десном страном једне огромне планинске провале, од које путнике страх хвата, до друге Ћафе, а кад и ову пређе, долази у Миридите, гдје прелази и трећу косу „ Ћћафа-малу“ — велику ћафу — за тим силази низ кршну Пуку к ријеци у Догање, одакле ријеком излази Задрими код Везирових анова и овим поред Дрима долази на Бушате, гдје прелази мост под градом и улази у Скадар.

Моје путовање овим путем било је мјесеца Јануара, коначио сам у Броду и на Кафа-мали, трећи конак био је Скадра. |

Х СТОЧАРСТВО, КАТУНИ И КАТУНСКИ ЖИВОТ

По планинама у комском подгорју има много катуна за то што се тамо гаји велики број стоке ситне и крупне. Од ситне стоке гаји се највише оваца и доста коза; од крупне највише говеди, мало коња, по РЕМИ магаре, маска и врло мало свиња.

Оваца, коза и товеда има скоро свака кућа, и више се обраћа пажње сточарству него ли земљорадњи. У подизању и гајењу стоке такмиче се племена и домаћини, — Срби и Арбанаси, — и онај домаћин који буде те ријетке среће, да своје стадо хиљади, постаје тиме гласовита личност и сматра се са поштовањем како у своме племену тако и код