Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 165

нију. — Гусиње са Скадром везивао је и још један стари пут који се зове пут на „Бије“ за који кажу да је био најпречи, па и сада по неки пјешак усуди се да овим путује; али је мени остао непознат.

Пролази негђе између Проклетија и Врагобије.

Жељезница која би везала Краљевину Србију · са морском обалом, кад би се провела на Нови Павар, Сопоћане, Беране, Лимом Андријевица, Плав п Гусиње, Врмошом на Селца. Цијевном на Тузе везивала би,и Подгорицу, прелазила би Хумско Блато за Скадар, прелазила би и Бојану за Улцинпи Бар на Мору. Ова би жељезница била од неоцјениме користи за Србију, Турску и Црну Гору и стизала би из Србије за 6—-9 часова на морске обале. Тим правцем тако је угодан терен, да нигдје не би било тунела, а од мостова веће грађе требала би три, један на Лиму, један на Хумском Блату и један на Бојани.

Пут од Призрена Дримом Љумом, Малесијом и Миридитом за Скадар прошао сам, но у каквим приликама то је познато садањем Епископу ћичком Сави и Милану Новичићу, сада пензионару у Београду. То моје путовање било је такве природе, да сам свакога часа очекивао своју судбину. Тада је због мене затворено 30 првих трговаца у Нећи, са свим невиних, пи чињена им премјетачина, и ако се ја ни са једним од њих нисам ни видио.

да ово моје путовање дужан сам п овдје рећи: хвала Сави Дечанцу, М. Новичићу и тадањем секретару конеулата руског у Скадру, Баторском, који се тада тревио у Призрену.

Пут од Призрена Дримом иде лијевом обалом подно Горе и Љуме до Бећирова Моста, ту прелази Дрим и десном страном иде Шимшир Гором

|