Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 185

Брезовице су село; ово је на врх поља, при Виситору ; између села и поља брезовичког уздигао се један јак бријег Борова Главица, под којом је на врх поља Попова Чесма, с десне стране испод пута к Лиму као наставак Борове Главице јесте Градац. Та је главица више цркве над кршем. Око те главице виде се трагови шанца, а на самој главици зидине негдашње тврђавице; даље испод пута је Џопов Луг, до баре Мртвице и цркве. Црква је под Градцем а Ланиште је подно цркве п поред Лима.

Даље од Брезовица, подно у Виситора, низ Лим, настаје брезовичко поље и Пошчан-поље до Јованова Крша на Лиму, а даље настаје Пепића Поље у ком је и село Пепиће, које је ту на дну села јака планинска коса од Виситора до у Лим засјекла, а ту је и граница Црне Горе на Пепића Потоку Суовари.

У овој долини, сем Лима, Ључе, Ђурицке Ријеке, — Бобезе, Комораче пи пет извора са пет чесама: Диздараче у Плаву, Рибарке на путу к Б. Ријеци под Завршем, Добре-воде на путу из Плава за Гусиње, Краљевца нреко моста на лијевој страни извора лимеког и Попове Чесме код Брезовица има још много извора и потока, али од ових сем Ључе 'и потока Мартиновића у Плавско Блато не улива се ни један.

Само Плавско Блато — језеро — дугачко је око једнога часа, а широко је око пола часа, и из њега извире Лим. Обалу му чине е десне стране; Ључко Поље, Рибаре, Раџине Ливаде, и Главице; а с лијеве озгор Ковачеве Ливаде, а са стране: Утијесно и Награђе. Језеро је бистро као суза и никада неможе да се цело замути, али му се дно никада не