Godišnjica Nikole Čupića

184 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА Буреташ преко пл. Богићевице и прелази је између два врха Старца с лијеве и Пасијега Врха с десне стране. |

На југу Плав скоро и нема праве пољане; е те стране затварају долину најпре мањи брегови, од којих је за Плав као најважнији бријег Заврш.

Изнад ових настају многе планине између којих.

стрчи највећи врх Врагонос п' од Седмибора Бор Радоњчића. Ове планине затварају Малесију иу овој Гали, Крастенић и Шаљу, куда је и љети скоро немогућ пролаз.

Плав и Гусиње ма да су у једној долини, ипак

дијели их нешто само језеро а нешто ључко поље, _

у коме из једног бријега, последње косе од Седми-_

бора, извире Добра Вода. Гусиње је на ·Вруји, Грнчару и Дољи.

Другу половину плавске долине чини лијева страна језера и извора лимеког, она се пружила, подно Виситора и обавила га је од села Мартиновића до села Пепића, — јер озгор Ковачеве Ливаде које дотле чине сву лијеву страну Ључе, Грнчар и његово поље припадају Гусињу, — и тако прво мјесто које везује обје долине, 'плавску и гусињеску, између језера п Виситора то је Утијесно. Сам назив овога мјеста довољан је да објасни како је ово мјесто припрто с једне стране планином Виситором а с друге језером. До овога су Награђани, и ово је мјесто све поред језера, али је шире од првог. Награђане од Подновиситора дијели бијели поток, који кад има воде улива сеу Лим код извора Краљевца као прва притока његова. Заселак подновиситорски од Брезовица дијели Меча Глава а то је мала главица више извора Краљевца, главнога пута полимског и Попова Луга.

У