Godišnjica Nikole Čupića

ШКОЛЕ И ШИРЕЊЕ ПИСМЕНОСТИ 19]

другом месту изнели каквих је школа имало Српство до постанка српске архијепископије, а сада смо намерни да изнесемо како су стајале школе и како се ширила писменост у држави Неманића, разуме се према материјалу, који смо ми могли наћи.

1

Како је Српетво примило хришћанство највећим делом од Византије, и како је Византија имала врло јаког утицаја на развитак наших школа и на ширење писмености, то ћемо прво разгледати каквих је школа било у византијској царевини и како се тамо ширила писменост у масу света. Тек после тога приступићемо разгледању наших школа у Неманића држави.

У Византији од како је државном вером постало хришћанство, морало је и васпитање у хрилћанском правцу све више и више узимати маха, "тако да у време Стевана Немање и школе 'и васпитање понајвише беху у рукама цркве и црквених људи. Особито се васпитање и школовање у хришћанском правцу кренуло напред после 842 године, када је православна црква одржала победу над противницима иконе, над т.з. иконоборачком јереси. Врло су велику пажњу обраћали просвети и васпитању императори 1Х. и Х. века као Басилије Маћедонац, Лав Философ, Константин Порфтрогенет, Роман 111. Аргир п Константин 1Х. Мономаг, а У ХТ. и ХП. веку династија Дика пи Комнена. За време латинског царства у Цариграду у неколико опада византиска просвета, али се у крајевима, који не беху под Латинима, и даље развијала, док не дође изнова Цариград у руке Византињана, за владе