Godišnjica Nikole Čupića

СЕЧА ЕНЕЗОВА 81

крету народном на свима странама — одустао од првобитне намере.

Никола Грбовић, кнез. За осуду сведоче Вишњић, прота Ненадовић, Милутиновић, Вук, Баталака. Спасао се тиме што због болести није изишао пред Фочића.

Милован Грбовић, син Николин. Затворен је био с Ненадовићем и Бирчанином, али је ослобођен тиме што је, по Баталаки, поочио ваљевскога муселима Пореч-Алију који га измоли у Фочића. По другима Фочић није хтео погубити њега зато да би се лакше дочепао оца његова.

Цинцар-Јанко, потоњи војвода. Фивео је у Ваљеву као дошљак из' Охрида, кад је Фочић вршио сечу кнезова. Тада је био притворен па, на велику молбу кметова и трговаца, пуштен. (Кнежевина Србија, 465).

Без сумње се Грбовића Милована и Цинцар-Јанка тиче тврђење Јан. Ђурића како „неким Фочић двама, младим кнезовима опрости живот за онај ред.“ (Гласник Др. Срп Оловесности, ТУ, 110.).

Нахија Шабачка.

Остоја Спуж, трговац. Притворен по тврђењу Баталакину. Тома Тркић, свињарски трговац. Такођер, и по Вукову наводу.

Никола Чаркаџија, свињарски трговац. Такођер. (Баталака га зове: Чиркаџија).

Осем њих био је брат Фочићев Мус-ага затворио велики број кнезова и других угледних људи, али сазнавши шта је Фочић урадио у Ваљеву и бојећи се јаче побуне — све је пустио пре но што је брат М: Мехмед и приспео у Шабац.

ГОДИШЊИЦА ХХП 6