Godišnjica Nikole Čupića

80 ДВА ПРИЛОГА

у Србијанци и Баталака. Милутиновић укратко каже да је кнез Сима избегао смрт, а Баталака о начину спасавања његова говори детаљније. Испративши Фочић Мехмед-агу, кнез Сима оде натраг у Борак. Фочићеви момци који су пошли против клеза Станоја, имали су наредбу да из Зеока оду у Борак, кнезу Сими у незване госте. Заставши случајно момка Симиног у Зеокама, пошаљу по њему глас Сими да их чека код своје куће. Али момак сазнавши за времена шта се у Зеокама, у кући кнеза Станоја, ради, посаветује свога господара да уради супротно т. ј. да се склони ван куће, што Сима и учини. Турци, не нашавши га, оду у Београд.

Ђорђе Миловановић Узоња, из Жеелезника. Вишњић казује да је и Ђорђе био осуђен на смрт. Међу тим ми знамо да он није погинуо већ је после успешно војевао.

Арсеније, Ђорђев брат из Келезника. И о њему сведочи Вишњић исто.

Марко Дољанчевић, протопоп, из Остружнице. По речима Вишњићевим и Марко је био осуђен на смрт. Али је протопоп Марко преживео катастрофу.

Јанко Катић, из Рогаче. О његовој осуди говоре Милутиновић у Србијанци и Баталака. Избегао је судбину јер се већ раније био склонио у Космај.

Васа Чарапић, из Белога Потока. Имао је бити погубљен као и брат му Марко, по сведочанству Вишњићеву. Али до тога није дошло.

Нахија Ваљевска.

Јаков Ненадовић, млађи брат кнеза Алексе. По мемоарима проте Матије не изгледа да је Фочић пошао тражити и његову главу. Али Вишњић тврди супротно. Могућно је да је Фочић, наишавши на онаку опозицију и код самих ваљевских Турака и добивши глас 0 по-