Godišnjica Nikole Čupića

СЕЧА КНЕЗОВА 883

су Турци били преварени, а Јанићије Ђурић наводи два различита доласка Турска у Тополу по главу Карађорђеву. У већипе је вођ Узун-Мемед. Сведено казивање свих излази на ово: једном су Турци мислили у хајци убити Ђорђа али се он измакао, други пут су преварени да није ту, а трећи пут су се са њим сукобили код Кубршнице али нису смели ударити.

Младен Миловановић, из Ботуња. О његову избављењу Воденичаревић говори да је дошло као последица, дахћске попустљивости и Фермана који су они издали и по калуђеру Мати послали у Пашалук. Воденичаревић вели да је био очевидац кад је Младен на тај начин ослобођен. Јанићије Ђурић тврди да га је муселим крагујевачки пустио на поруку Карађорђеву да ће све заробљене Турке исећи ако се Младен не ослободи.

Нахија Јагодинска.

Оборнез Јевта, пз Обрежа.

Мијушко. кнез левачки.

Милета Радојковић, буљубаша.

Сва тројица, по сведочанству Баталакину, бејаху у црном списку дахћском. Али су се сви избавили и били доцније знатнији ратници.

Стева. «Јаковљевић, бимбаша. Да је био на великој сметњи Дахијама тврде : Вишњић, Јокић, Баталака. Спасао се одметањем. |

Нахија Ћуприска.

Кнез Милисав, из Медвеђе, имао је бити погубљен с кнезом Петром и осталима, али се спасао бегством. Доцније је погинуо иа Каменици 1809 године. („Кнежевина Србија“, 1114). 6»