Godišnjica Nikole Čupića

ВОЈВОДА НИКОЛА СКОБАЉИЋ 185

1.) вђ лЂто (1455)..... и Скобаликђљ оуби Тоурке оу Башје, септемвра •кд. оуторникњ; по том ноемврја 51 приме баша на кислине и Скобалика оухвати и бистБ плбноу многоу. (Заг. Ратлаку 78.).

2.) баша плђни кислиноу и Скобалика Николу оухвати. (Јагић, арх. П, 96.).

8.) Скобалик оуби Тоурке оу Бане, септемврја ·кд“ оуторник; и

4.) ве лђто х5ц5Е (6962. пороби Мехмед бег Сррбле и расипа Островицу. Тоужде же лђто и баша кислинђ плђни и Скобаликза Николоу оухвати. (Рукописна кроника из нашег ман. Сарандапора, у паланачкој нахији, гласник земаљског музеја у Сарајеву 1894. год. ТУ, 460.). Е У свима се овим летописима помиње Кислина а не Глубочица- Дубочица, што је, мени се бар тако чини, за летописце било једно исто, Глубочица-Кислина, а краткоће ради узимали су једно име, Кислина, А Мих. Константиновић, видели смо, забележио је оба имена: Глубочица или Кислина.

Из причања Мих. Константиновића узимало се као вероватно само оно, што је налазило потврде и код других веродостојних споменика. Када се сада овим летописима, овери казивање његово, Глубочица или Кислина, а у њој је био Никола Скобаљић, кога летописи помињу у Кислини, онда се мора веровати да је Мих. Константиновић врло добро познавао свој крај и да је Глобучица-Дубочица и Кислина једно исто.

А осим овога, да је Глубочица и Кислина једно исто ево и других доказа.

Ст. Новаковић је, у поменутој расправи, тражећи Кислину негде око Моравице ка Куманову, пристао, до душе с неком резервом, али тек пристао: да ће то бити нека кисела вода, око места где се путови из Куманова