Godišnjica Nikole Čupića

ВОЈВОДА НИКОЛА СКОБАЉИЋ 137

Доцније та раван зарасте сва у лештар и место на Ветерници прозове се Лесковац“.'

И из помена у свима поменутим летописима, да је (паша) пленио Кислину, а један летописац вели, приае (уђе) у кислине, па после ухватио Ниволу Скобаљића, јасно је да .Кислина (Кислине) значи Глубочипу- Дубочиду, коју је војвода, као своју област, имао да брани а у коју су Турци и продирали.

Турци су, дакле, под самим султаном по М. Константиновићу из Островице, а под заповедништвом паше по летописима, продрли у Дубочицу, може бити и долином р. Ветернице. Глубочицу - Дубочицу - Кислину су пленили и пљачкали а Николу Скобаљића и војску му приморали да се повлачи испред њих ка својој тврђави, својој кули, где их је дочекао код воде Трепање и сударио се новембра месеца 1454. год.

Срби су се јуначки борили, Турака је много изгинуло као и Срба, и војвода Никола Скобаљић буде побеђен и ухваћен заједно са стрицем својим.

А овим се решава и она претпоставка Ст. Новаковића: да је предео Пољаница најудеснији за ову борбу међу Скобаљићем и Турцима а зна се, вели, да су кроза њ' од старине водили друмови.“

Мих. Константиновић прича о овој победи Николе Скобаљића над Турцима ово: „Сами Турци тако приповедају, да од како живе није се чуло никад за такву битку од тако мало људи противу тако велике силе; па кажу да сви они горе споменути људи ту скупа бијаху саједињени, за цело би турски цар од њи до ноге разбијен био; -— али овако су они сиромаси разбијени били, неки су побијени а други су се разбегли а један

1 М. Милићевић, Краљевина Србија, стр. 112. 2 Ст. Новаковић, годишњица ШП, стр. 345.