Godišnjica Nikole Čupića

138 ГОДИШЊИЦА

господин, именом Никола Скобаљић и са својим стрицем набијени су живи на колад“.'

Када се из гиљанске нахије иде краћим путем у Лесковац, клисуром р. Ветернице, наиђе се на речицу, која има свој извор испод виса Калуђерице, и зове се Рапања Бара. Извор ове воде је на највишој тачци, на развођу, десних приточица р. Ветернице са југо-запада и северо-запада; после овога места, када се иде у правцу ка кули Скобаљићевој, иде се све на ниже. Распитујући да ли ова Рапања Бара има које друго име, само од једнога човека, у воденици једној близу куле Скобаљићеве, чух и име: Трапања Бара.

Није ли ова бара Рапања вода Трепања, коју помиње М. Константиновић у своме летопису, код које је војвода Никола Скобаљић дочекао Турке и потукао сес њима, па за тим био ухваћен 2

Ако је ово та вода, код које је била та борба између Скобаљића и Турака, по други пут, а не може ни да се сумња да није битка била у Дубочици, онда би најприродније било да је се Никола Скобаљић, после свог пораза, затворио у својој тврђави а Турци га опколили и ухватили. А да је прво било пљачкање ДубочицеКислине па онда ухваћен Никола Скобаљић, видели смо, помињу сви летописи који имају белешке о овоме.

Ако је овако текла борба, имало би историске вредности и предање, које у овоме крају још постоји. На име, народ овога крајати сада прича: да је се војвода

' М. Константиновић из Островице, од Др. Ј. Ша. стр. 92.

2 Ево како сам дошао и до имена Трапања бара. Ја питам: зашто се зове Рапања Бара, зна ли Што вода увек „рапања“ при силажењу озго, рече он. На моје питање: не зове ли се и Трапања бара2г Он рече: да се и тако име чује и то опет што воза „трапања“ при силажењу. Али ја ни од кога другог ово име, Трапања Бара, не чух, а сам га нисам хтео да изазивам.